środa, 30 marca 2016

Zupa porowa z kaszą jęczmienną



Dzisiaj pomysł na pyszny i pożywny obiad w 30 minut, którego nie trzeba pilnować, bo właściwie robi się sam. Zupa - ale nie zupa krem (która ostatnio często gościła na naszych stołach), tylko zupa z kawałkami pora, marchewki i kaszą jęczmienną. Zupa porowa ma delikatny smak, ale jest bardzo aromatyczna. Do tego sycąca, my po talerzu tej zupy byłyśmy bardzo najedzone. To dzięki kaszy jęczmiennej perłowej, która jest pożywna, pełna witamin i błonnika. Zupa wyglądem przypomina tradycyjny krupnik, ale jej smak jest zupełnie inny. Spróbujcie koniecznie.


Składniki: 

2 duże pory (białe części)

1 marchewka

świeży imbir (ok 2 cm)

2 ząbki czosnku

1,5l bulionu warzywnego

0,5 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej (1 torebka)

olej, sól, pieprz, natka pietruszki

Przygotowanie:

1. Pora umyj, przekrój wzdłuż na pół i posiekaj w piórka. Marchewkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Kaszę przepłucz zimną wodą.

2. W garnku rozgrzej olej, wrzuć pora i zeszklij go na niewielkim ogniu. Po około 5 minutach dodaj imbir (obrany i przeciśnięty przez praskę, albo starty na tarce), a po chwili przeciśnięte ząbki czosnku. Wymieszaj, jak czosnek uwolni swój aromat, wrzuć kaszę i marchew. Zalej wszystko bulionem.


3. Gotuj pod przykryciem ok. 15 minut, aż kasza napęcznieje i zmięknie. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli zupa będzie za gęsta (kasza wchłonie dużo płynu) dolej wody lub bulionu. Przed podaniem posyp zupę posiekaną natką pietruszki.


Nasze oceny:


Basia: Pyszna zupa, którą spokojnie można się najeść. Nie trzeba gotować już drugiego dania. Moja ocena: 9/10.

Julka: Dobra, szybka zupa. Do tego pożywna i w wiosennych kolorach. Moja ocena: 10/10.


12 komentarzy:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter